77. Olga Noronha

Hip Replacement Walking Stick (2011), Filigree Cervical Collar (2013), Filigree Hip Replacement (2012) en Clavicle Bone Plate (2012) uit de serie Medically Prescribed Jewellery.
2011 - 2013

Medische implantaten voor ons lichaam en operatieprocedures zijn in sterke maten gestandaardiseerd. Voor de patiënt is het echter niet zo vanzelfsprekend. Chirurgische ingrepen kunnen voor ernstig psychische trauma zorgen. Patiënten verliezen controle over hun lichaam en de sporen blijven zichtbaar. Maar wat nou als we aan de ingreep een persoonlijke draai kunnen geven?

Het werk van de Portugese Olga Noronha heeft als doel de vaak traumatische ervaringen van een grote medische ingreep een positieve draai te geven. De serie Medically Prescribed Jewellery bestaat uit allerlei kunstzinnige re-interpretaties van functionele medische hulpstukken. In plaats van een implantaat te verbergen, kunnen artsen en ontwerpers volgens haar samenwerken om de implantaten te personaliseren. Ze kunnen gemaakt worden van goud of zilver, bezet met diamanten of juist ingelegd met een gedicht dat de patiënt op röntgenfoto's kan zien. De sieraden gaan daarbij letterlijk het lichaam in: de grens vervaagt van sieraad op naar sieraad in het lichaam.

Olga Noronha, Clavicle Bone Plate 1, (Olga Noronha)

Olga Noronha, Clavicle Bone Plate 2 (Olga Noronha)

Olga Noronha, Filigree Cervical Collar 2, (Olga Noronha)

Olga Noronha, Filigree Hip Replacement 6, (Olga Noronha)

Olga Noronha, Filigree Hip Replacement X-Ray, (Olga Noronha)

Olga Noronha, Hip Replacement walking stick 1, (Daniel Pires)